YAG Lazer

1064 nm dalga boyuna sahip bu lazer ilk olarak 1980 yılında katarakt cerrahisi sonrası oluşan arka kapsül kesafetinin giderilmesi için gündeme gelmiştir. Daha sonraları değişik şekillerde ön kapsül üzerinde de uygulamalar yapılmıştır.

Bu lazerin kesici etkisinden bazı glokom hastalarının tedavisinde istifade edilmektedir. Açı kapanması glokomu tipinde renkli tabaka üzerine yapılacak atımlarla oluşturulacak delik göz içi basıncının düşmesini sağlamaktadır. Bazı glokom tiplerinde renkli tabakanın inceltilmesi amacıyla da kullanılabilir. İleri glokom tiplerinde Nd-YAG lazer ile göz içi sıvısı üretimi azaltılabilir. Glokom cerrahisinde başarısızlığa yol açan bazı durumların tedavisinde Nd-YAG lazer tercih edilerek hasta ikinci bir cerrahiden kurtarılabilir. Nd-YAG lazer, özel filtreler ile 532 nm dalga boyuna düşürülüp trabeküloplasti denilen glokom tedavi yönteminde kullanılabilir.

Nd-YAG lazerin camsı cisim hastalıklarının tedavisinde de yeri vardır. Camsı cisim içinde oluşan bantlar bu lazer ile kesilebilir ve sarı nokta önünde meydana gelen kanama bu lazer ile tedavi edilebilir.